zondag 18 december 2011

Vossenjacht

Wie kent hem niet: Reinaert de Vos. De vos is elk dier telkens te slim af met zijn sluwe streken. In het verhaal komen veel verschillende standen voor. De standen zijn: boeren, geestelijkheid, adel.

Op deze verschillende standen wordt veel kritiek geleverd in het verhaal. De boeren worden neergezet als dom en onwetend. De geestelijkheid wordt op veel verschillende manieren belachelijk gemaakt. Zo wordt de penis van een pastoor er afgebeten. In die tijd was de geestelijkheid erg belangrijk, en dit was voor de mensen toen dus erg grappig. De adel wordt neergezet als dom en rijk. De koning bijvoorbeeld behoort tot de adel. De koning wordt als dom neergezet, omdat Reinaert hem steeds voor de gek blijft houden.

Kenmerkend voor het verhaal van Reinaert is dat er veel kritiek wordt gegeven. De dieren gedragen zich het ene moment als mensen en het andere moment als dieren. Kritiek leveren op de maatschappij was veel makkelijker en minder gevaarlijk als je het in de vorm van dieren deed, in plaats van mensen.

Tegenwoordig is het verhaal van Reinaert nog steeds erg populair. Het schrijven van verhalen is nog steeds een goede manier om kritiek te leveren. Je zou bijvoorbeeld nog steeds kritiek kunnen geven op Julian Assange.

Een gebeurtenis die recentelijk in onze samenleving plaatsvond is dat Julian Assange geheime documenten openbaar maakte op WikiLeaks. Veel regeringen van verschillende landen waren hier niet blij mee, de Verenigde Staten in het bijzonder. Geheime legerbasissen en andere documenten die regeringen liever geheim hielden, zijn nu openbaar gemaakt. Julian Assange heeft ook een grote groep aanhangers die vinden dat overheden gewoon eerlijk moeten zijn.
Wat Julian Assange heeft gedaan is niet strafbaar volgens Europese wetten maar volgens de Amerikaanse wet wel, hij maakt namelijk staatsgeheimen openbaar. Wat nu overduidelijk het geval is en wat ik verschrikkelijk vind is dat hij nu wordt vervolgd voor verkrachting/aanranding. Iedereen in de hele wereld weet dat dit niet het geval is, het is gewoon een smoes om hem toch in de gevangenis te krijgen. Iedereen weet ook dat Julian Assange geen schijn van kans heeft in de rechtbank van Engeland, hij wordt namelijk toch wel veroordeeld ook al zijn er geen echte bewijzen.

Dit bewijst maar weer dat er hogere machten zijn en het gewone volk machteloos moet toekijken en braaf zijn mond houdt. Je zou de hogere machten die wij niet direct zien, kunnen vergelijken met de koning in het verhaal van Reinaert de Vos, de koning heeft kan iedereen veroordelen als hij dat wil, zonder dat het volk enigszins invloed heeft op de uitspraak. Ik vind dat Julian Assange een held is en een standbeeld moet krijgen i.p.v. onterecht veroordeeld worden voor zogenaamde verkrachting. Ik word ziek van het machtige Amerika die hem maar al te graag wil hebben, zij hebben de wereldmacht en spelen overal de baas. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten