zondag 26 mei 2013

Een roman van vader en zoon

In het boek 'Karakter' van Ferdinand Bordewijk zien we verschillende karakters die met elkaar botsen. Dit zorgt vanzelfsprekend voor de nodige problemen.

Hier is een goede samenvatting van het boek te vinden. Hier is een recensie van het boek te vinden. Ook hier  is een een recensie van het boek te vinden. Het gaat dan om de eerste recensie uit de Telegraaf onder aan de pagina.

In het boek, zoals de titel al suggereert, staan de botsende karakters van de personages centraal. De hoofdpersoon van het boek is Jacob Willem Katadreuffe. In het boek wordt een aantal keer aangegeven dat zijn uiterlijk lijkt op die van zijn moeder. Op pagina 15 van het boek wordt aangegeven dat hij een mooi gebit heeft. Er wordt ook gezegd dat hij dezelfde bruine ogen heeft als zijn moeder. Er wordt gesuggereerd dat het een knappe jongen is en dat zijn uiterlijk in zijn voordeel kan werken. Hij groeit op samen met zijn moeder. Hij woont met haar in een arme buurt. Hij toont veel interesse voor rechten en heeft een verzameling boeken. Opvallend is dat hij in het begin van het boek weinig gevoel lijkt te tonen. Pas later in het verhaal komen zijn emoties en gedachten meer naar voren. Met zijn moeder heeft hij geen goede band, maar aan het einde van het verhaal realiseert hij zich dat zijn moeder altijd het beste met hem voor gehad heeft. Zijn moeder is een vrouw die vooral zelfstandig wilt zijn. Zij heeft zich altijd alleen moeten redden en ze wil dat haar zoon dat ook doet. Hij moet op eigen benen kunnen staan vindt zij. De verhouding met zijn vader is erg slecht. In zijn jeugd heeft hij geen contact met zijn vader. Dit komt pas later, wanneer zijn vader als deurwaarder bij hem en zijn moeder komt. Wanneer Jacob zijn best doet om een goede advocaat te worden werkt zijn vader hem in alle opzichten tegen. Het gaat hier dus om twee botsende karakters. Vandaar de titel. Toch kijkt Jacob op tegen zijn vader. Hij vindt dat zijn vader veel charisma heeft. Jacob is een zogenaamde 'Round Character'. In het boek maakt hij een sterke ontwikkeling door. Als lezer volg je de veranderingen in zijn karaktereigenschappen. Zijn vader is een gesloten persoon. Een harde persoonlijkheid die geniet van zijn werk als deurwaarder. Toch is ook hij een Round Character. Zijn karaktereigenschappen worden duidelijk weergegeven in het boek. Erg veel verandering in zijn karakter is echter niet zichtbaar. Ook zijn moeder Jacoba is een Round Character. Er worden veel karaktereigenschappen besproken en er worden veel veranderingen in haar leven besproken.

Ik vond 'Karakter' een erg interessant boek. De botsende personages zorgen voor een verhaal dat boeiend blijft om te lezen. De verschillende eigenschappen van de personages zorgen voor veel spanning tussen de personen in het boek. Hierdoor blijft het boeiend om te lezen. In het boek is ook veel kritische spanning te vinden. Je vraagt je bijvoorbeeld het hele boek af waarom zijn vader Jacob zo tegenwerkt.

Het boek is in 1997 verfilmd door Mike van Diem. De film won een Gouden kalf en een Oscar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten