dinsdag 6 januari 2015

Figuranten in de hoofdrol

Lachen, gieren, brullen. Zo zou je ‘Figuranten van Arnon Grunberg kunnen omschrijven. Een boek vol leuke grappen en onwerkelijke gebeurtenissen die tot nog meer hilarische gevolgen leiden. Jammer dat het boek dan ook enige diepgang mist.
In het boek staat Ewald Stanislas Krieg centraal. Al in het begin van het boek wordt zijn visie duidelijk: alert blijven. Hij is vooral geïnteresseerd in geld en hij noemt zichzelf dan ook geldwolf. Hij heeft de droom om door te breken in Hollywood als acteur. Deze ietwat onrealistische droom deelt hij met een vriend die de opmerkelijke naam Broccoli draagt. Ewald is de meest nuchtere van de twee. Broccoli leeft enorm in de droom en is ook bereid er alles voor te doen. Ze worden ook beide verliefd op Elvira, een actrice uit Argentinië die dezelfde droom deelt als Ewald en Broccoli. Uiteindelijk slaagt geen van alle erin om de droom te verwezenlijken. Ewald gaat in New York wonen.
Ewald mag dan de hoofdpersoon zijn, eigenlijk komen we het minst over hem te weten. Hij is een flat character. Een opmerkelijke keuze van Grunberg om de hoofdpersoon een flat character te laten zijn. Overigens komen we ook niet veel te weten over Broccoli en Elvira. Het lijkt een beetje of de belangrijkste personen uit het boek eigenlijk een soort figuranten zijn. Het gevolg is dat het moeilijk is om hoogte te krijgen van de personages waardoor je niet echt goed in het boek kunt komen. Tegelijk zorgt dit ook voor veel kritische spanning: Waarom doet Grunberg dit? Behalve de hoofdpersonen zitten er nog meer figuranten in het boek, die allemaal hun verhaal willen doen. Ze komen, doen hun onzinnige verhaal en vertrekken dan weer net zo snel en plotseling als dat ze gekomen zijn.
Het boek zit vol met humor. Droge humor wel te verstaan, die misschien niet iedereen zal aanspreken. Enkele scènes, zoals de scène waarin Broccoli een prostituee regelt voor zijn vader is hilarisch. Toch zijn sommige grappen nogal afgezaagd en voorspelbaar. Als je er voor open staat is het werkelijk hilarisch, maar de platvloerse humor en de onrealistische verhaal zal niet voor iedereen weggelegd zijn.

Al met al is figuranten een erg grappig boek dat lekker wegleest. Het onrealistische verhaal en de vlakheid van de personages zal misschien lastig zijn voor sommige lezers en het boek is dan ook zeker niet voor iedereen weggelegd. Maar wie op zoek is naar een lekker luchtig boek met veel droge humor is aan het juiste adres bij Figuranten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten